This is an example of a HTML caption with a link.

Damsterdiep

Is het mogelijk om stedelijke woonkwaliteiten te combineren met een groene woonomgeving? Een woonbuurt waar ecologie en hoge dichtheid samenkomt en de intimiteit van de binnenstad gecombineerd wordt met het comfort van de suburb.

Het Eemskanaal is de waterweg die de binnenstad van Groningen verbindt met het ommeland. Het is een krachtig lint dat een verzameling karakteristieke gebouwen en gebieden aaneenrijgt. ‘DamsterdiepZZW’ is een voorstel voor een nieuw karakteristiek gebied aan het lint. Om de identiteit van het gebied te ondersteunen worden 93 woningen georganiseerd in een nadrukkelijk carré. Om een gevarieerde woonomgeving aan te kunnen bieden zijn de woningen onderverdeeld in 6 verschillende woningtypes die in korte en lange rijen gelijkmatig in het carré zijn geplaatst. Nagenoeg alle woningen zijn grondgebonden en hebben een privé buitenruimte aan een gemeenschappelijke stadstuin. De stadstuin is het hart van het plan, het is de plek waar de bewoners samenkomen en kinderen spelen. Fruitbomen, hagen en stapelmuurtjes van boomstammen bieden mogelijkheden voor stadsecologie en geven de tuin een informeel karakter en nodigen uit tot gebruik.

Door gebruik te maken van de bestaande hoogteverschillen kan er een halfverdiepte parkeeroplossing worden gemaakt. Daardoor is het mogelijk een verhoogde privé buitenruimte boven het parkeren te maken en blijft er ruimte over voor de stadstuin. Het hoogteverschil tussen de privé buitenruimte en de stadstuin creëert op een ‘natuurlijke’ wijze een afscheiding. Met behulp van een kleine verhoging op het dek realiseer je voldoende privacy maar lijkt het vanuit de woonkamer alsof de stadstuin bij het huis hoort. De ruimte rond het blok is een groene zone die de identiteit van het plan ‘DamsterdiepZZW’ benadrukt.

De combinatie van de parkeeroplossing, de hoge dichtheid en de groene woonomgeving maakt het plan ‘DamsterdiepZZW’ een duurzame woonbuurt die Groningers verleidt om in nabijheid van de binnenstad te blijven wonen.

locatie

Damsterdiep, Eemskanaal Groningen

opdrachtgever

AM noord oost

omvang

93 woningen

doorlooptijd

ontwerp i.h.k.v. manifestatie Intense Laagbouw 2009
start VO verwacht september 2013

ontwerpteam

architecten van Mourik | projectarchitect: Joost Glissenaar met Kris Horvers, Rinus Roelofsen (maquette)

adviseurs

MD landschapsarchitecten Groningen

publicatie

Intense Laagbouw, woningbouw in hoge dichtheden
isbn 978-90-71903-23-6