This is an example of a HTML caption with a link.

Borneo 12

Op Borneo Sporenburg (het meest compacte nieuwe woongebied in Nederland) zijn 2 woningen voor particuliere opdrachtgevers ontworpen. De uitdaging was een zo groot als mogelijke ruimtelijkheid binnen een strakke enveloppe te ontwikkelen.

Als projectleider bij MVRDV is Joost Glissenaar intensief betrokken geweest bij ontwerp en uitvoering van beide woningen

Borneo Sporenburg is een voormalig haven gebied . De havenbedrijven zijn naar het westen van de stad verplaatst, in de richting van de zee. Adriaan Geuze van West 8 heeft geprobeerd een wijk te ontwikkelen die vergelijkbaar is met de Amsterdamse Jordaan. De 60 particuliere rijwoningen op de Scheepstimmermansstraat refereren aan de Amsterdamse grachten huizen

Borneo 12 is een experiment dat past binnen het kavel van 5 meter breed bij 16 meter diep. De organisatie methode van de kavels in strips zoals te zien in het origineel plan van West 8 is hier in haar meest extreme vorm gerealiseerd. Omdat van het smalle kavel slechts de halve breedte is bebouwd resteert een prive steeg dat wordt gecombineerd met het smalst voorstelbare huis: slechts 2.5 meter breed. Terwijl de kopgevels van het huis gesloten zijn is de volledige lengte en hoogte van het bebouwde deel langs de steeg is voorzien van een glazen gevel.

De strip omvat een variatie van bijzonder verschillende ruimtes. Interieur en exterieur lopen in elkaar over, een extreem smal huis wordt een extreem breed huis.. De steeg accommodeert 3 elementen: een berging met een hellend dak waarop een parkeerplaats is voorzien; en 2 gesloten volumes, een ten behoeve van een gastenkamer en een badkamer en een die extra breedte biedt aan de 2 studio's op de 1e en 2e verdieping. De 2 gesloten volumes zijn aan de glazen gevel gehangen, de volumes verlevendigen de steeg en bieden privacy aan de bewoners.

locatie

Scheepstimmermanstraat Borneo Sporenburg Amsterdam

opdrachtgever

particulier

omvang

200m2

ontwerpteam

Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Arno van der Mark, Joost Glissenaar, Bart Spee, Alex Brouwer

adviseurs

DGMR (bouwfysica)

aannemer

Teerenstra Heiloo

fotograaf

Rob 't Hart