This is an example of a HTML caption with a link.

Vaandelstraat

Rijtjes- en twee onder een kap woningen, daar bestaat het grootste deel van de Nederlandse woningvoorraad uit. Woonkamer en keuken op de begane grond, drie slaapkamers en een badkamer op de verdieping, dat is de standaard indeling. Schijnbaar gaan woningbouwers ervan uit dat de samenleving bestaat uit een vader, moeder en twee kinderen die allen dezelfde woonwens hebben. Als je een huis wil kopen dat afwijkt van de standaard is er weinig keus. Het is absurd dat al die zelfbewuste en individuele mensen in Nederland in deze standaard moeten wonen. Het ideaal en dat van veel mensen om mij heen is één grote lege ruimte.
Drie appartementen ontsloten door een lift, een panoramisch uitzicht over het idyllische Doelenplein in het historische centrum van Delft; het ultieme woongenot. Je belt aan bij de voordeur, de liftdeuren schuiven open, je stapt in, de liftdeuren sluiten en je onstijgt het aardoppervlak. De lift stopt, de deuren schuiven open en je staat in het appartement van je gastheer; een zaal van 137m2. Het appartement kan volledig naar eigen inzicht ingericht worden. Het ideaal is natuurlijk zo min mogelijk wanden te plaatsen zodat de volledige ruimte te ervaren is.
Omdat in de ontwerpfase het verplicht was een buiten ruimte te maken en een loggia of serre aan de straatkant in verband met het uitzicht vanuit de woning over het plein ongewenst is heeft het appartement aan de achterzijde een balkon over de volle breedte. Dit balkon is ook een vluchtweg. Met deze vluchtweg is het mogelijk om aan de achterzijde afgesloten kamers te maken. De echte buitenruimte is de ruimte direct achter de voorgevel. Door middel van verdiepingshoge draairamen kan de gehele gevel opgedraaid worden.

 

locatie

Vaandelstraat / Doelenplein Delft

opdrachtgever

Moes Bouwbedrijf Capelle a/d IJssel

omvang

4 appartementen a 135m2

ontwerpteam

Joost Glissenaar

adviseurs

VVKH Leiden ( uitvoerend architectenbureau)

fotograaf

Dirk Vroemen