This is an example of a HTML caption with a link.

Theehuis

Vlissingen is een stad in continue transformatie. Oorlog en economische motieven hebben de stad de afgelopen 100 jaar doorlopend een andere
verschijningsvorm gegeven. Het plan Bestevaer is het antwoord, na een verblijf van 125 jaar, op het vertrek van de scheepswerf De Schelde uit het
centrum van de Zeeuwse stad. Bedrijfshallen maken plaats voor de herbouw van het noordelijk deel van het oude stadscentrum. Rond het gerestaureerde Dok van Perry verrijst een gevarieerde stadswijk met herenhuizen, appartementen, commerciële ruimten en horeca. Als dependance van een horecaruimte in het bouw blok wordt op de fundamenten van het oude pompgebouw van het Dok van Perry een glazen stolp gezet die onderdak moet geven aan een theehuis en een expositie over het Dok. Glazen platen in de vloer maken de oude pomp en de fundamenten zichtbaar.
Onder het dak van de stolp wordt een modelboot gehangen die de scheepsbouwers van de Schelde gemaakt hebben om de stabiliteit en stroomlijn van schepen te testen. De stolp is uitgevoerd in de vorm van een ‘lowtech’ glazen schil: geďsoleerd zonwerend glas is met behulp van rvs plaatjes vastgezet op de houten spanten die, vanzelfsprekend, refereren aan de scheepsbouw.
In de kopse gevels zijn 2 sets dubbele deuren gezet zodat het theehuis in perioden met wisselvallig weer dienst kan doen als overdekt terras. Als de
zon schijnt dan kunnen de luiken boven de deuren open gezet worden zodat de warme lucht bovenlangs afgevoerd kan worden.

zie ook het woningbouw project: Scheldekwartier
zie ook website Architectenweb
zie ook website A10
zie ook website Designboom
zie ook website Mimoa


locatie

Vlissingen

opdrachtgever

AM Zeeland, gemeente Vlissingen

opdracht

theehuis, expositie historie dok van Perry

omvang in m2 BVO

70m2

doorlooptijd

opdracht april 2011, oplevering juli 2012

adviseurs

Van den Berge Laban, Kapelle (constructeur)
Glasimpex, Schiedam (glas constructies)

aannemer

Van der Poel, Terneuzen

ontwerpteam

Joost Glissenaar mer Kris Horvers, Ana Jiménez de Pedro, Romke de Haan

bouwbudget/ bouwkosten

200.000 euro

fotograaf

Joost Glissenaar, Ruben Oreel