This is an example of a HTML caption with a link.

Provinciehuis

Het oorspronkelijk afstandelijke Fortis bankgebouw aan de oostkant van de stad Utrecht is verbouwd tot een toegankelijk en transparant huis voor de Provincie Utrecht. Diverse ingrepen maken het 17 jaar oude gebouw toegankelijker en extraverter: de entreehal wordt een informeel plein waar burgers de medewerkers van de provincie ontmoeten, koffie drinken, vakliteratuur lezen en exposities bezoeken. De gesloten kopgevel van het restaurant in de laagbouw wordt volledig in glas uitgevoerd en een breed balkon met royale trap naar de lager gelegen tuin wordt toegevoegd. De gevelopeningen rond de nieuwe Statenzaal, het voormalige auditorium van de bank, worden vergroot. De Statenzaal, het hart van de provinciale democratie, presenteert zich letterlijk aan de burgers en toont de gebruikers in de wandelgangen rond de zaal.

De nieuwe programmatische invulling wordt vormgegeven door middel van een aantal strategische toevoegingen en verbijzondering van een serie kernen. De ingrepen ordenen en activeren het programma. Zo wordt er bijvoorbeeld in het restaurant een ‘podium’ geplaatst waar medewerkers op barkrukken kunnen zitten. Het podium deelt het restaurant in 3 gevarieerde zones.

De kantoorverdiepingen van het provinciehuis worden ingericht conform het principe van het ‘nieuwe werken’. Centraal op iedere kantoorverdieping staat de ‘huiskamertafel’ met de garderobe, de lockers, de pantry en kastruimte. Daarnaast wordt een variatie aan overlegplekken en werkplekken verspreid over de verdieping. Op sommige elementen uit het interieur wordt een thematische kaart geprint waarbij het thema elke verdieping markeert.De thema’s zijn bijvoorbeeld het provinciale wegen- en waternet, de ecologische hoofdstructuur, de openbaar vervoerslijnen, de provinciale landschappen of de gezondheidszorg locaties.


locatie

Archimedeslaan, Utrecht

opdrachtgever

Provincie Utrecht

opdracht

interieur provinciehuis Utrecht

omvang in m2 BVO

30.000m2

doorlooptijd

start ontwerp mei 2010
oplevering maart 2012

adviseurs

Deerns (installaties)
Peutz (bouwfysica)
Brinkgroep (projectmanagement)

aannemer

Strukton

ontwerpteam

architecten Van Mourik | project architecten: Peter Vermeulen, Joost Glissenaar, met Joyce de Grauw, Max van Steen, Willem van der Burgh, Marieke Bonants, Yvonne Brant, Lotte Zaaijer, Stephan van Doorn, Wouter Laros, Wouter Jan van Wezel, Sjoerd Dantuma

bouwbudget/ bouwkosten

20.000.000,-

fotograaf

Scagliola Brakkee / Joost Glissenaar